własnoręcznie wykonany grill

Lato to czas, kiedy bardzo chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu. Często towarzyszą temu również spotkania ze znajomymi, a najlepszym pretekstem do takiego spotkania jest urządzenie grilla! Jednym z największych przysmaków, jakie możemy przyrządzić są szaszłyki. Co prawda gotowe grille możemy zakupić w sklepie już za kilkanaście złotych, jednakże przy odrobinie pracy oraz inwencji twórczej możemy stworzyć samodzielnie jego ciekawszą formę.

Wykonujemy grill własnoręcznie

By przygotować specjalny grill na szaszłyki potrzebować będziemy jedynie kawałka metalowej rynny, kilku śrubek i nakrętek oraz zaślepek do rynny. I to wszystko ! Oczywiście do naszej pracy będziemy potrzebować również odpowiednich narzędzi, takich jak piła do metalu oraz wkrętarka.

Projekt rozpoczynamy od docięcia kawałka rynny na dowolny wymiar. Im będzie ona dłuższa, tym więcej szaszłyków będziemy mogli przygotować w jednym czasie. Na obu końcach rynny za pomocą wiertarki musimy stworzyć po dwa otwory. Posłużą nam one do przygotowania nóżek dla naszego szaszłykowego grilla. By stworzyć nóżki wykorzystać możemy cztery dłuższe śruby. Na ich koniec zakładamy nakrętkę podtrzymującą rynnę od spodu, a drugą dokręcamy od wewnątrz, by całość była stabilna. Nie zapomnijmy również o podkładkach.

Mając już dociętą rynnę oraz gotowe nóżki zabezpieczamy jej końce specjalnymi zaślepkami. Dzięki nim brykiet nie wysypie się na boki. Teraz nie pozostało nam już nic innego, jak za pomocą piły do metalu naciąć rynnę po obu stronach, tworząc rowki, w które umieścimy patyczki od szaszłyków. Pamiętajmy o zachowaniu odpowiednich odstępów tak, by można było swobodnie kręcić patyczkami podczas pieczenia.

Tak przygotowany grill jest już gotowy do pracy. Wystarczy jedynie wsypać do niego brykiet i rozpalić ogień. Nasi znajomy z pewnością docenią naszą pracę, a takowego grilla z pewnością nie znajdziemy w żadnym sklepie.

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ